8 anledningar att mixa sina låtar

Mixning är viktigt eftersom det förbättrar din musiks ljudbild och för att presentera musiken för lyssnarna på bästa möjliga sätt.
Mixning säkerställer att alla instrument hörs tydligt och är balanserade mot varandra.

Här är några anledningar till varför det är värt att anställa proffs att mixa din musik för att få din musik att låta så bra som möjligt.

1. Du har bara några sekunder på dig att fånga lyssnarens uppmärksamhet

Mängden musik som finns tillgänglig på digitala streamingplattformar idag är enorm. Till exempel har Spotify över 50 miljoner låtar, med 40 000 nya låtar som läggs till varje dag. Det är mycket konkurrens som kämpar mot din låt att bli lyssnad på.

Detta gör det otroligt viktigt att din låt låter så bra den kan. Om din sång är lite dämpad, eller basen övermannar resten av låten, eller om volymen inte är jämförbar med andra låtar på plattformen, kommer din lyssnare att vara borta inom några sekunder. Det är inte som att det inte finns några andra låtar de kan lyssna på!

Det finns vissa standarder för musik som produceras idag som lyssnarna förväntar sig. Detta är fallet även om de inte är musiker eller musikproducenter själva – de kanske inte kan beskriva exakt vad de förväntar sig, men kommer att veta om ett spår inte uppfyller dessa standarder. Saker som jämn volym genom hela spåret, fördelningen över stereoutrymmet, klarhet i sången eller en stark men inte överväldigande low-end.

Avvika för långt från dessa förväntade normer, och lyssnarens öron kommer att tala om för dem att något är ”fel”. Att mixa din låt kan hjälpa till att uppnå det som lyssnaren förväntar sig att höra.

2. Mixning säkerställer att alla element hörs och balanseras

Fullbandsmixar i modern musik kommer vanligtvis att innehålla:

– Trummor
– Bas
– Gitarrer
– Synths
– Lead Synths
– Lead Gitarrer
– Sång
– Bakgrundssång

Var och en av dessa element måste höras tydligt, annars är det ingen idé att de finns där. Det betyder inte att de alla måste ha samma volym; du kanske vill ha några ljud i förgrunden och några i bakgrunden, till exempel huvudsång och bakgrundssång. Men du borde kunna höra var och en.

Detta är den grundläggande uppgiften att mixa – att balansera ljuden mot varandra. Det här handlar inte bara om att ställa in faders så att varje spår har en viss volym. Några andra vanliga mixtekniker är:

EQ – Används för att skulptera ett instruments frekvensspektrum. Kanske gitarrerna är för vassa och man behöver skära bort frekvenser som uppfattas som vassa från din ljudfil.
Vissa instrument innehåller dessutom frekvenser som liknar varandra. För att dessa frekvenser inte ska krocka med varandra och skapa en ojämn ljudbild använder man sig av EQ för att skulptera de olika instrumenten.
EQ ger mycket fin kontroll över alla frekvenser i alla instrument i din mix.

Panorering – Stereo ger oss möjligheten att placera ett instrument var som helst i rymden från extrem vänster till extrem höger. Vanligtvis vid mixningsstadiet skulle du panorera instrumenten jämnt över utrymmet. t.ex. kick, virveltrumma, bas och sång är oftast i centrum, gitarrer vänster och höger, bakgrundssång utspridda osv.

Kompression – Ett spår kanske inte spelas in med jämn volym – det kan finnas vissa tysta avsnitt och vissa högljudda avsnitt. Kompression jämnar automatiskt ut dessa skillnader, vilket gör volymen på ett spår mer enhetlig.

Reverb/Delay/Effects – Dessa kan vara grädden på moset, som kan göra skillnaden mellan ett bra och ett bra spår som verkligen fångar lyssnarens uppmärksamhet.

3. Bevara det bra, ta bort det dåliga

Även med den bästa inspelningen är det troligt att vissa av dina delar kommer att dra nytta av lite frekvensskulptering med EQ. Enkelt uttryckt betyder det att du använder EQ för att klippa frekvenser som du inte gillar, och öka frekvenser som du gillar. Detta görs vanligtvis per instrument i mixningsprocessen.

Detta gör att du kan bli av med potentiellt irriterande ljud som har smugit sig in i din låt, kanske på grund av akustiken i ditt rum, eller bakgrundsljud, eller kanske på grund vilken mikrofon du använt. Och du kan öka frekvensområdena du vill höra mer av, kanske för att få ditt spår att låta varmare eller ljusare.

Det här är ytterligare ett verktyg i mixning som kan bidra till att lägga till den lilla gnistan till din låt.

Ett vanligt klagomål från nybörjarmixare är att deras mixar låter trista, livlösa eller dämpade. EQ och andra verktyg kan användas för att förhindra detta.

4. Få alla instrument att smälta väl samman

Du kanske har spelat in en fantastisk elgitarrdel, med en ton som lät bra när den spelades på egen hand. Men det betyder inte att stämman kommer att låta bra när den kombineras med de andra instrumenten i din mix. Vanligtvis har en gitarrdel som låter bra på egen hand för mycket low-end och slåss med samma frekvensområde som basgitarren när den spelas med hela mixen.

Ett annat klassiskt exempel är en akustisk gitarr i popmix. Mycket ofta i en mix tas mycket av basen och mellanregistret ur den akustiska gitarren, vilket bara lämnar den högre glansen. Det här låter fantastiskt när hela mixen spelas, vilket ger ett härligt toppljus. Men om du spelade det på egen hand, skulle det låta riktigt tunt och dåligt, och inte alls som en akustisk gitarr.

Så en annan viktig del av mixningsprocessen är att kunna ändra de inspelade ljuden så att de passar bra med de andra inspelade delarna. Normalt används EQ för att göra detta; i exemplet med elgitarr kan du rulla bort några av de låga och låga mellantonerna för att göra plats för basen. Kompression och panorering kan också hjälpa till att kombinera ljuden till en sammanhållen helhet.

5. Genreförväntningar

Det finns en förväntning för varje genre av modern musik om hur en låt ska låta, d.v.s. dess ljudegenskaper, instrumentering, karaktär för varje instrument, relativa nivåer av olika delar etc. Tänk på säg ett heavy metal-spår kontra ett hiphop-spår – de låter båda på ett speciellt sätt som liknar andra låtar i den genren.

Mixning och mastering är där detta skräddarsytt till en viss genres ljudförväntningar sker. Det här är några exempel på åtgärder som kan vidtas för att uppnå detta:

– Mixa sång på förväntad ljudnivå jämfört med andra instrument

– Göra trummor/beats feta/punchiga eller tunna

– Att sätta gitarrer i framkant eller bakkant av ljudbilden, vilket leder till ett gitarrdrivet spår. (Rock/metall är oftast gitarrerna höga i förhållande till sången)

– EQ av individuella instrument för en viss karaktär

6. Mixen låter bra på alla lyssningssystem

Genom att mixa låten med rätt ljudvolymer och frekvensskulptering mellan alla instrument och sång uppnår man att musiken låter bättre på flera olika ljudsystem. Man vill att låten ska funka lika bra i hörlurar som i bilen.

7. Uppfyller förväntningarna på hur musik låter idag

Det finns en viss förväntan på hur musik ska låta idag, som kanske inte ens var densamma för 10 år sedan. Om du vill att din musik ska konkurrera med annan musik som släpps idag måste den ha jämförbara egenskaper. Även om du gör något kreativt för att få ditt att låta annorlunda och sticka ut, finns det vissa konventioner och förväntningar som din musik måste följa.

8. Förbättra låtskrivande, framförande, produktion och inspelning

Du kanske tror genom att läsa den här artikeln att mixning och mastering är de viktigaste processerna i skapandet av en låt.

Låtskrivande, framträdanden och själva inspelningen kommer alltid att vara det viktigaste för en låt. Du kanske har hört frasen ”fixa det i mixen”. Det stämmer inte!
Om grundinspelningen är skräp, kommer inte mixen eller mastering att förvandla det skräpet till guld.

Kontakta mig ifall du vill ha hjälp med din mix!

Need help with mixing your next song? Contact me!